Utvecklingen och DIY: Sötpotatisväxt!

I feburari lyckades jag och sambon glömma bort att äta en sötpotatis vi köpt, den blev liggande så länge att den blev mjuk - sådär som potatisknölar blir om de blir liggande för länge och det kändes inge roligt att äta den. Som tur var hade IKEA precis skickat ut en inspirationskatalog och där hade de potatisar med rötter som prydnader på någon fest. Vi tänkte att det såg kul ut och placerade ut vår egen sötpotatis på liknande vis - fyra tandpetare som stöd och en stor burk med vatten.
Den 11 Mars såg det ut såhär i mitt fönster. Vi var i extas för att sötpotatisen bildat rötter - den hade inte dött! Jag byter vatten  i glasburken ca 1 gång varannan vecka. 
Den 15 mars hände detta! Potatisen fick små små knölar på knölen och rötterna började få en blå-lila färg. 
Den 21 Mars dokumenterade jag utvecklingen hos allt då jag skulle resa bort en vecka, då kunde man se begynnelsen till blastbildning. Kul! 
Den 29 Mars såg det ut såhär, långastänglar av blast med blad på har utvecklats! 
Och idag, den 6 april får sötpotatisen flytta ut ur växthuset för att ge rum åt annat. En prunkande lilagrön blast har bildats från något som vi bedömde oätligt. På mindre en än månad (från första syn på utveckling det vill säga). Häftigt! 
 
DIY: Sötpotatisväxt! 
 
Du behöver: 
En sötpotatis
En burk med vatten 
Fyra tandpetare 
Tid & ljus
 
Gör såhär:
Sätt tandpetarna i varsin ände av sötpoatisen, placera sötpotatisen i vatten så att halva är under ytan och halva är över ytan. Ställ burken, med sötpotatisen i, i ett ljust fönster och v ä n t a. Byt vatten ca varannan vecka eller oftare om du tycker att det luktar illa eller ser äckligt ut. Sedan blasten bildats har jag även sprayat med vatten spray på kvällen när alla andra plantor får sin dush. Vet ej om detta påverkat växten eller ej.
 
All info jag fått om sötpotatis har jag hittat på internet. Det finns en del gamla odlingsforum som behandlar ämnet. Detta och detta har jag bland annat kollat på, även om jag inte gjort precis som dem. 

Kommentarer:

1 Decdia:

Häftigt! Jag har försökt mig på att odla en avokadokärna men det verkar inte bli nåt av den...

Svar: Jag har läst att de är lite kräsna för övernattad/sur jord. Fast de vill ha det fuktigt. Inte de lättaste helt enkelt!
Fönsterträdgården

2 Amanda Jona [SPONTAN]:

Vad spännande! :D

3 Ruth | HungryHeart.se:

Nej men gud vad spännande! Hade ingen aning om att sötpotatis fick lila blad! Här har vi precis satt en gammal ingefärarot och väntar på att den skall börja växa.

Svar: Åh ingefära är också fint! Mina har precis utvecklat sin andra stång. Längtar till hösten då den suttit ett år och jag tänkte kolla hur mycket det blivit! :)
Fönsterträdgården

4 Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★:

Åh så spännande! Har aldrig sett sådant innan :D.

5 AnnaKK:

Vad många roliga odlingsexperiment du håller på med!! Nu blev jag sugen på att testa sötpotatisodling jag också!!! :-D

Svar: Tack! Ja det är verkligen inte svårt - och växer så att det knakar! Perfekt experiment om man har barn så de får se hur det växer på riktigt då man ser hela plantan genom burken :)
Fönsterträdgården

6 Johanna:

åh, det vill jag prova! fin blogg förresten, kommer nog hänga här i framtiden!

Svar: Ja gör det! Det tar ju lite tid innan det tar sig men när det väl gör det är det otroligt fint och går fort! min har blast på 2dm nu! Tack så himla mycket, du är så välkommen så! :)
Fönsterträdgården

7 Annica:

Vilken kul grej, undra om den kommer att gå i blom sen, du får uppdatera om hur det går :)

Svar: ja det har jag också funderat på! Ska bli superkul att se!
Fönsterträdgården

Kommentera här: