Avokadotestet

Igår åt vi en fantastiskt god chili till middag. Den bestod av norrlandsproducerat kött och fick stå riktigtriktigt länge i ugnen. Till denne hade vi blandannat guaccamole (stavning?) och vid inhandling av dessa häpnade jag -som alltid - över priset och åter igen vill jag ta tag i det här med att odla egna. 
Nu, höst och vinter till trost, har jag alltså slagit mig i backen på att jag ska få en till kärna att gro!
Men - hur? Jag har tidigare läst mig till två olika metoder, en direkt i vatten och en direkt i jorden. Upp till bevis! Nu testar jag att sätta varsin kärna i varsin metod. 
Ena kärnan hänger nu i en ampel i köksfönstret, bredvid min murgröna. Detta har jag förstått är den mest vanliga beprövade metoden. En metod som jag testat vid otaliga tillfällen tidigare. 
Den andre metoden - rätt ner i jorden, går väll rätt och slätt ut på att plantera kärnan och hålla den i ett fuktigt klimat. Här med en gammal slapp hårsnodd som håller plasten på plats. Nu står den också i köksfönstret. 
 
Har ni testat någon av metoderna? Har ni några tips för att det skall gå vägen? 

Hösttröst

Halvvägs genom september, tre flyttar senare, kan jag nu konstatera att det mesta jag satte mig för i våras kolapsade i fiaskon. I kaoset under den första flytten dog många av växterna då det inte fanns rum för dem i rummet jag hyrde och de således abrupt ställdes ut på uteplatsen. Inte att rekomendera - torrt blev det. 
Tomaterna planterades ut i pallkragarna hyresägarna hade och frodades under de månaderna som jag bodde där. I slutet på juli när jag fick tag på ett förstahandskontrakt och flyttade igen blev de kvar i pallkragarna, jag hade inte hjärta att försöka gräva upp dem för att ta med dem.
Däremot hade jag två tomatplantor, mammatomaterna, som jag dessvärre glömt bort under sommarens varmaste och mest jobbintensiva veckor, de vart långa och rangliga men har gett några klasar med tomater. Eufori. Dessa tomatplantor har nu flyttat med till den sista anhalten på sommarens flyttspektakel en stor trea men stor balkong och fönster med solljus och därför goda förutsättningar för nästa vårs experiement. 
Kvar i sina ölburkar står även paprikorna med en frukt stor som ett plommon  på gång! Av mina tre olika chilisorter som såddes har en gett frukt och efter ett intensivt pollenerande från min sida har även två av de andra plantorna nu börjat visa tecken på att det kanske blir något. Hoppas bara att det inte är för sent på säsongen! 
 
Hur går det för alla er andra? Vad händer i era trädgårdar och inomhusplanteringar?