Microgreens

I onsdags kväll fick jag för mig att nä jag vill ha litemer grönt i köket och efter att ha fått inspiration från en fantastisk facebook grupp skämdes jag nästan för att jag inte sått microgreens förr. Jag hittade två gammla körbärstomats lådor i platsorteringen och mungbönor i skafferiet. 
I med ca 3 cm jord, förmodligen på tok för mycket bönor och vatten. Jag har lagt tidningspapper i botten på byttan. Jag ställde byttorna i ca 1 dygn på elementet i köket och där stormtrivdes de. När rötterna börjat utvecklas flttade jag upp dem i ljuset och nu väntar jag med spänning på att nästa bladpar ska utvecklas så jag kan smaka! Eller ja i det här fallet kanske jag kan smaka redan nu så det gallras lite.. :) 
 
Vad har ni för erfarenheter av microgreens? 

Tinytim 2.0

I söndags omskolade jag mina tomater igen, jag vill verkligen göra det så rätt som möjligt i år och gav dem därför bara en lite större kruka till bredden sett. 
Då jag sett en del sorgmyggslarver under krukorna vid en vattning så beslutade jag mig för att försöka få bort så mycket gammal jord som möjligt. Så jag skakade och pillade loss så mycket jord som möjligt i påsen och sen sköljde jag av resten i ett vattenbad. 
En del blad nöps av för att ge möjlighet till fler rötter. 
Och nu står de såhär, ihopträngda med sallat och chili bebisar. Det börjar bli hög tid att investera i ett till lysrör, speciellt eftersom att förra söndagens sådd nu också behöver ljus. 
 

Veckouppdatering: Söndagssådden!

När en tittar in i mitt kök om mornarna nu står där ett litet drivhus på fönsterbrädan. I drivhuset huserar Basilika, Timjan, Paprika, Habanero och en Chili med sjukt långt namn. Fröna såddes för prick en vecka sedan (12/2)
Och när en lyfter på locket, något jag gör flera gånger om dagen, ser det ut såhär fint. Kryddorna har, inte oväntat, tagit sig fint. Även paprikan och chilin med det långa namnet är påväg. Fröna jag tog från den superstarka habaneron vi använde till matlagning häromveckan har ännu inte visat på livstecken men det oroar mig inte än - de tar ju längre tid på sig om de är starkare. Jag drömmer redan om att ha balkonglådor fyllda till bredden med basilika och timjan!