Sticklingar, Capsicum Frutensce!

Två av mina chillisar jag övervintrat som jag planterade om härom veckan har verkligenskjutit i höjden! Det gick så långt att de slog i "taket" på drivbänken, alltså själva lampan. Det grämer mig alltid att behöva sätta sekatören i växterna men jag googlade på olika sätt att ta sticklingar på chillisar och insåg att det borde ju gå att göra två flugor i en smäll. En superbra inspiratör när det gäller chiliodling är Stig Häggqvist. Han har lagt upp ett videoklipp där han beskriver hur han gör för att ta sticklingar på sina chilisar. Så med inspiration från det gjorde jag på följande två sätt. 
1. Jag klippte, efter råd från ovan nämnd herre en stickling av toppen på den första chillin jag ville beskära. Snittet försökte jag göra till en 45 gradig vinkel, varför det skall göras vet jag inte. Sen tog jag bort alla större blad och alla blad en bit ner på stjälken. Kvar blev denna kvist som jag satte ner i ett av mina provrör för att se om den vill rota sig där. Än ser bladen fina och glada ut så det verkar gå. 
2. Jag klippte precis som ovan av toppen på den andra chillin som skulle beskäras med ett 45 gradigt snitt och tog likväl här bort alla större blad. Jag kunde inte låta bli att låta några kvistar sitta kvar. Bladen ser i skrivande stund mycket gladare ut än på bilden. Nu återstår att se vilket sätt som är mest produktivt! 
 
Vad har ni för erfarenheter av att ta sticklingar på chilli? 

Kommentarer:

1 Petra Elf:

Hur har det gått med chilisticklingen? Skulle ju kännas mycket mindre dramatiskt att toppa sina plantor om man visste att det gick bra att få dem att bli nya ;)

Svar: Den ena gav jag bort och den andra står i jord fortfarande, bladen ser friska ut! Idag tippade jag lite till och stoppade ner de sticklingarna i samma kruka så det är bara hålla tummarna!
Fönsterträdgården

Kommentera här: